Regelhulpen
De meeste mensen willen zich keurig aan de regels houden. Maar het wordt ze niet altijd makkelijk gemaakt. Wij rafelen complexe wet- en regelgeving uiteen en vertalen dit naar toegankelijke regelhulpen, voor ondernemers, particulieren en intermediairs. Met informatie op maat of een persoonlijk stappenplan. Zodat mensen weten wat ze moeten doen.
De Raad voor de rechtspraak ondersteunt de Nederlandse rechtbanken. Bijvoorbeeld door standaardisering van klantprocessen. Het formulier voor het aanvragen van bewind is echter lang en ingewikkeld. Hierdoor maken mensen vaak fouten. Dit kost zowel de rechtbank als de aanvrager onnodig veel tijd en soms ook ergernis. Vraag aan Coform: hoe maken we de aanvraag makkelijk en begrijpelijk?
Aansluiten bij de situatie van de aanvrager
In 6 weken tijd realiseerden we een ‘proof of concept’, van idee tot werkende software. Geen papieren formulier maar een online dialoog die aanvragers helpt om goed geïnformeerd de juiste keuzes te maken. Op basis daarvan krijg je een maatwerkformulier met alleen vragen die in jouw situatie relevant zijn. Alles in heldere, toegankelijke taal. Zo snap je beter wat je aan het doen bent, maak je minder fouten en ben je sneller klaar.
Minder vragen
Nadat je de aanvraag hebt ingediend, kun je meteen de griffierechten betalen. Later kun je inloggen om de voortgang van je aanvraag te volgen. Dat scheelt veel telefoontjes naar de klantenservice.
Deze ‘proof of concept’ ontwikkelden we samen met OSAGE en Utilus. De Raad voor de Rechtspraak is het concept verder aan het uitwerken.
Jongeren in de jeugdhulp of jeugdbescherming kunnen zich soms machteloos voelen: ‘Iedereen praat over mij, maar niemand vertelt mij wat! Mag dat allemaal zomaar?’ Om hen te helpen zich sterk te maken voor hun privacyrechten, ontwikkelden Coform en OSAGE de PrivacyApp, in opdracht van de manifestpartners ‘In goed vertrouwen; de privacy van de jeugd geborgd’.
Jongere als uitgangspunt
Coform richtte zich op het informatieontwerp en de teksten, en nam de situatie van de jongere als uitgangspunt bij het bepalen van de inhoud én de toon. In de app vinden jongeren antwoord op vragen als: ‘Mag ik mijn dossier inzien?’, ‘Wat mag mijn hulpverlener over mij doorvertellen aan andere hulpverleners of aan mijn ouders?’ en ‘Wat kan ik doen als ik het ergens niet mee eens ben?’ Nooit belerend, maar altijd begrijpelijk en laagdrempelig.
Uitstekend ontvangen
De app is uitstekend ontvangen, door jongeren én professionals in de jeugdhulpverlening gebruiken. Die laatste groep gebruikt de app om te checken hoe ze privacyregels goed toepassen. Bijvoorbeeld bij het delen van informatie, of het organiseren van een casusoverleg.
Complexe Europese regelgeving zorgt voor verwarring bij MKB-bedrijven die met chemische stoffen werken. Wat moet ik nu precies doen of regelen? Uiterlijk 31 mei 2018 moesten de bedrijven hun chemische stoffen Europees registreren. In opdracht van het RIVM ontwikkelde Coform een regelhulp om ze daarbij te helpen.
Ondernemersvragen centraal
Daarbij stelden we niet de regels, maar de concrete vragen van de ondernemer centraal. Zo maakten we de structuur, beslisbomen en tekst van de regelhulp. Ontwerpbureau OSAGE verzorgde het design en adviseerde over UX. SSC Campus bouwde de regelhulp.
Informatie op maat in 8 clicks
Chemische stoffen goed geregeld! is een snel en laagdrempelig instrument. Na maximaal 8 clicks krijg je informatie op maat, een stappenplan afhankelijk van je rol in de keten, de eigenschappen van jouw chemische stof en het tonnage. Alles in begrijpelijke taal.
Drones worden steeds populairder. Maar zo’n nieuwe ontwikkeling brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. En nieuwe regels. We willen bijvoorbeeld niet dat drones het vliegverkeer in gevaar brengen – wat de afgelopen jaren helaas regelmatig is gebeurd. Coform hielp de Inspectie Leefomgeving en Transport daarom om de regels voor iedereen inzichtelijk te maken.
Regels op een rijtje
Samen zetten we op een rijtje welke regels er gelden: waar mogen dronebezitters vliegen? En hebben ze daarvoor een vergunning, vliegbrevet en/of inschrijving in het luchtvaartuigregister nodig? Deze regels vertaalden we vervolgens naar een set eenduidige vragen en antwoorden: de basis voor de Regelhulp Drones.
Advies op maat in enkele minuten
Deze regelhulp zorgt dat particuliere en zakelijke dronepiloten slechts een paar vragen hoeven te beantwoorden om te weten waar ze aan toe zijn. Zo brengen we stapels regelgeving in enkele minuten terug tot een advies op maat van hooguit twee kantjes A4.
De Inspectie SZW bevordert gezond, veilig en eerlijk werken. Een belangrijk middel daarbij is Zelfinspectie.nl. Samen met ontwerpbureau OSAGE maken we alle tools op zelfinspectie.nl, en beheren en onderhouden we het platform.
Van regels naar actiepunten
Welke regels zijn relevant voor welke doelgroep? Hoe vertaal je ingewikkelde wetgeving naar eenvoudige en eenduidige vragen? Hoe formuleer je actiepunten zodat mensen ermee uit de voeten kunnen? In focussessies halen we de antwoorden op deze vragen boven tafel. En we vertalen ze naar slimme structuren, duidelijke vragen en praktische actiepunten.
Door de ogen van de inspecteur
Het resultaat: via webdialogen kijken ondernemers en managers ‘door de ogen van de inspecteur’ naar hun eigen organisatie. Zo checkt ze of ze voldoen aan de wet- en regelgeving. En welke verbeteringen ze nog moeten doorvoeren. Dat maakt het naleven van de regels voor bedrijven een stuk eenvoudiger.
De Rijksoverheid wilde een webtool die mensen met schulden en hun omgeving helpt bij het berekenen van de 'beslagvrije voet'. Dit is het deel van het inkomen waar schuldeisers geen beslag op mogen leggen. Coform en OSAGE ontwikkelden deze webtool samen.
Samen met de doelgroep
We betrokken alle belangrijke partijen bij de ontwikkeling. De Belastingdienst, de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, maar vooral ook vertegenwoordigers van de doelgroep, zoals de Landelijke Cliëntenraad. Met hen zorgden we dat de tool niet alleen inhoudelijk klopte, maar ook paste bij de verwachtingen en mogelijkheden van de gebruikers.
Lagere drempel om je recht te halen
Het resultaat: een heldere webtool die mensen inzicht geeft in de opbouw van de beslagvrije voet. En een reële schatting van het bedrag waar ze recht op hebben. Vaak is dit meer dan ze zouden denken. Zo wordt de drempel lager om de juiste informatie aan te leveren aan instanties. En wordt het makkelijker om hun recht te halen.